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ISSUE: 
 
Whether the Intermediary’s refusal to reimburse the Provider for capital-related costs 
under the hold harmless methodology was proper. 
   
MEDICARE STATUTORY AND REGULATORY BACKGROUND: 
    
This is a dispute over the amount of Medicare reimbursement due a provider of Medicare 
services. 
 
The Medicare program was established to provide health insurance to the aged and 
disabled.  42 U.S.C. §§1395-1395cc.  The Centers for Medicare and Medicaid Services 
(CMS), formerly the Health Care Financing Administration (HCFA), is the operating 
component of the Department of Health and Human Services (DHHS) charged with 
administering the Medicare program.  CMS’ payment and audit functions under the 
Medicare program are contracted out to insurance companies known as fiscal 
intermediaries.  Fiscal intermediaries determine payment amounts due the providers 
under Medicare law and under interpretive guidelines published by CMS.  See, 42 U.S.C. 
§1395h, 42 C.F.R. §§413.20(b) and 413.24(b). 
 
At the close of its fiscal year, a provider must submit a cost report to the fiscal 
intermediary showing the costs it incurred during the fiscal year and the portion of those 
costs to be allocated to Medicare.  42 C.F.R. §413.20.  The fiscal intermediary reviews 
the cost report, determines the total amount of Medicare reimbursement due the provider 
and issues the provider a Notice of Program Reimbursement (NPR).  42 C.F.R. 
§405.1803.  A provider dissatisfied with the intermediary’s final determination of total 
reimbursement may file an appeal with the Provider Reimbursement Review Board 
(Board) within 180 days of the issuance of the NPR.  42 U.S.C. §1395oo(a); 42 C.F.R. 
§405.1835. 
 
In  1991, in accordance with 42 U.S.C. § 1395ww(g), CMS finalized a prospective 
payment system for hospital inpatient capital-related costs which had previously been 
subject to cost-based reimbursement.  The Secretary promulgated regulations that 
established a phase-in period intended to ease the transition of hospitals from cost 
reimbursement to the inclusion of capital payments under the PPS (Fed. Reg. Vol. 52, 
No. 96, May 19, 1987).  42 C.F.R. §412.304 established a ten-year transition of the PPS 
capital payment system with cost reporting periods beginning on or after October 1, 
1991.  During this period, hospitals were paid based on a blend of their own capital costs 
and the federal prospective rate.  At the end of the period, hospitals would be paid solely 
on the Federal prospective rate.  42 C.F.R. §412.324 sets out the general rule that during 
the ten-year transition period hospitals with a hospital-specific capital rate below the 
Federal rate would be paid based on the fully prospective payment methodology, while 
hospitals with a hospital-specific capital rate above the Federal rate would be paid under 
the hold- harmless methodology.  The regulation also provides for an exception in the 
case of a new hospital.  Under §412.324(b), a new hospital, as defined under 
§412.300(b), is paid 85% of its allowable Medicare inpatient hospital capital-related costs 
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through its cost reporting periods ending at least 2 years after the hospital accepts its first 
patient.  In addition, the hospital is paid for the third year through the remainder of the 
transition period based on the fully prospective payment methodology or the hold-
harmless payment methodology.  42 C.F.R. §412.324(b)(3) states:  “if the hospital is paid 
under the hold-harmless methodology described in section 412.344, the hold-harmless 
payment for old capital costs . . . is payable for up to and including eight years and may 
continue beyond the first cost reporting period beginning on or after October 1, 2000.”    
 
This case involves the application of the hold-harmless capital payment methodology to a 
new provider. 
 
STATEMENT OF THE CASE AND PROCEDURAL HISTORY: 
 
HealthEast Woodwinds Hospital (Provider) is a 70-bed, not-for-profit hospital located in 
Woodbury, Minnesota.  It was certified for Medicare participation on August 3, 2000.  
The Provider qualified as a new hospital pursuant to 42 C.F.R. §412.300(b) and was paid 
85% of its capital costs for its first two cost reporting periods ended August 31, 2001 and 
August 31, 2002.  On its cost reports for FYs 2003 and 2004, the Provider elected to be 
paid under the hold-harmless payment methodology afforded by 42 C.F.R. §§412.324 
and 412.344 to hospitals with hospital-specific rates above the Federal rate.  On June 23, 
2004, Noridian Administrative Services (Intermediary) notified the Provider that, 
effective with its cost report period beginning September 1, 2002, the Provider would be 
paid 100% of the Federal rate for capital costs under PPS, rather than the hold-harmless 
methodology.   There is no dispute that the Provider qualified as a new provider or that 
the hold-harmless provisions at §412.324 are controlling.  At issue is the application of 
§412.324 to the Provider’s operating circumstances. 
 
The Provider appealed the Intermediary’s determination to the Board and met the 
jurisdictional requirements of 42 C.F.R §§405.1835 - 405.1841.  The Provider was 
represented by Gregory N. Etzel, Esq., of Baker Hostetler, LLP.  The Intermediary was 
represented by James R. Grimes, Esq., of Blue Cross Blue Shield Association. 
 
PARTIES’ CONTENTIONS: 
 
The Provider contends that it met the requirements for hold-harmless treatment under 42 
C.F.R. §412.324.  There is no dispute that the Provider:  1) is a new hospital under 42 
C.F.R. §412.300(b); 2) began operations within the 10-year transition period; 3) is 
exempt from the capital PPS payment scheme for the first 2 years (FYs 2001 & 2002) 
during which the Provider was paid 85% of its actual capital-related costs; and 4) 
experienced a hospital-specific rate that was higher than the Federal rate for the fiscal 
year under appeal.  The Provider contends that, under the regulation, a new hospital with 
a hospital-specific rate above the federal rate is entitled to payment for its capital-related 
costs under the hold-harmless methodology.  The Provider also argues that 42 C.F.R. 
§412.324(b)(3) mandates hold-harmless payment for the Provider’s 2003 and 2004 fiscal 
years.  It states:  “[if] the hospital is paid under the hold-harmless methodology described 
in section 412.344, the hold-harmless payment for old capital costs . . . is payable for up 
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to and including eight years and may continue beyond the first cost reporting period 
beginning on or after October 1, 2000.”   
 
The Intermediary contends that the Provider can not claim hold-harmless treatment after  
its first two reporting periods because the entire regulatory scheme for transitioning to 
capital PPS was built around the concept of a ten-year transition period beginning 
October 1, 1991 and ending October 1, 2000.  The Intermediary further argues that the 
Provider’s third cost reporting period began on September 1, 2002, after the close of the 
ten-year transition period and contends that 42 C.F.R. §412.324(b)(3) requires that a 
provider must have been paid during the transition period under hold-harmless to 
continue to receive hold-harmless payments beyond the transition period.  The 
Intermediary concludes that since the Provider was never paid under the hold-harmless 
methodology during the transition period it does not qualify for hold-harmless payments 
after the capital PPS transition period. 
   
FINDINGS OF FACT, CONCLUSIONS OF LAW AND DISCUSSION: 
 
After consideration of the Medicare law and guidelines, the evidence and the parties’ 
arguments, the Board finds and concludes as follows: 
 
The issue before the Board turns on whether the Provider qualifies for the hold-harmless 
treatment available under the regulations at 42 C.F.R. §412.324(b).  The section states: 
 

(b) New Hospitals.  (1) A new hospital, as defined under §412.300(b), is 
paid 85 percent of its allowable Medicare inpatient hospital capital-related 
costs through its cost reporting period ending at least 2 years after the 
hospital accepts its first patient. 
 
(2) For the third year through the remainder of the transition period, the 
hospital is paid based on the fully prospective payment methodology or 
the hold-harmless payment methodology using the base period determined 
under §412.328(a)(2). 

 
(3)  If the hospital is paid under the hold-harmless methodology described 
in §412.344, the hold-harmless payment for old capital costs described in 
§412.344(a)(1) is payable for up to and including 8 years and may 
continue beyond the first cost reporting period beginning on or after 
October 1, 2000.  

 
It is undisputed that the Provider was a new hospital during the ten-year transition period 
spanning 1991-2001.  CMS intended that “[h]ospitals that are defined as ‘new’ for 
purposes of capital payments during the transition period . . . will continue to be paid 
according to the applicable payment methodology outlined in §412.324.”1 Based upon its 
status as a new provider during the transition period, the Board finds that the Provider is 
entitled to payment under the hold-harmless methodology outlined at 42 C.F.R. 
                                                 
1 66 Fed. Reg. at 39,911 (Aug. 1, 2001). 
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§412.324(b).  It is also undisputed that the Provider’s hospital-specific rate for fiscal 
2003 and 2004 exceeded the Federal rate.  Accordingly, the Board finds that the Provider 
was entitled to be paid under the hold-harmless methodology pursuant to 42 C.F.R. 
§412.324(b)(2).  The Board could find no support in the statute or regulation for the 
Intermediary’s contention that a provider must be paid under the hold-harmless 
methodology prior to the end of the 1991-2001 transition period to continue to receive 
such treatment after 2001.  Accordingly the Board finds that, pursuant to 42 C.F.R. 
§412.324(b)(3), the Provider is to be paid under the hold-harmless methodology for up to 
eights years even though the hold-harmless payments may extend beyond the end of the 
transition period.    
 
DECISION AND ORDER: 
 
The Intermediary’s refusal to reimburse the Provider for capital-related costs under the 
hold-harmless methodology was improper.  The Provider is eligible for hold-harmless 
payment for its capital costs under 42 C.F.R. §412.324.   
 
The Board remands this case to the Intermediary for re-calculation of the Provider’s 
hospital-specific rate for the fiscal years at issue.  The Intermediary is also instructed to 
amend, as necessary, the Provider’s FYs 2003 and 2004 cost reports to reflect their 
election of the hold-harmless methodology. 
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