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Date: January 19, 2017 
 
Subject: Machine Readable Data FAQs 
 
Q: Should SHOP issuers with plans effective beginning in Plan Year 2016 and ending during 
Plan Year 2017 continue to update their 2016 machine readable data up to the plan 
expiration during Plan Year 2017? 
 
A: Yes. Issuers with SHOP plans in states utilizing the Federally-facilitated Marketplaces (FFMs) 
should update their machine readable data for a particular plan year until all SHOP plans for that 
plan year are expired. For example, an issuer with SHOP that were effective December 2016 
should continue to update their 2016 machine-readable data until November 30, 2017. 
 
Q:  Should issuers keep their machine readable URLs active for a particular plan year once 
all applicable issuers QHP plans for that plan year are expired?  
 
A: CMS rules and policies do not require issuers utilizing the FFM to keep provider and drug 
machine-readable URLs active once all applicable plans have expired. However, issuers do need 
to preserve their provider and drug information in accordance with 45 CFR 156.705, applicable 
state and accreditation record retention requirements, as well as their own internal record retention 
policies.  
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