Psychological and Neuropsychological Tests FAQs
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Q: Do Current Procedural Terminology (CPT) codes for psychological and neuropsychological tests
include tests performed by technicians and computers?

A: Yes. Effective January 1, 2006, CPT codes for psychological and neuropsychological tests
include tests performed by technicians and computers (CPT codes 96102, 96103, 96119 and
96120) in addition to tests performed by physicians, clinical psychologists (CPs), independently
practicing psychologists (IPPs) and other qualified nonphysician practitioners (NPPs). The
payment amounts for tests performed by a technician or a computer are adjusted depending upon
whether the service was performed in a facility or non-facility setting.
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Q: What are the supervision requirements for diagnostic psychological and neuropsychological
tests?

A: "Under the diagnostic test provision as authorized under Medicare law at section 1861(s)(3) of
the Social Security Act (the Act) and interpreted under regulations at 42 CFR 410.32, all diagnostic
tests are assigned a certain level of supervision. Generally, regulations governing the provision of
diagnostic tests require a physician to provide the appropriate level of supervision for such tests.
That is, the physician must either provide general, direct, or personal supervision.

However, for diagnostic psychological and neuropsychological tests (96101-96120), there is a
regulatory exception at 42 CFR 410.32(b)(2)(iii) that allows either a clinical psychologist (CP) or a
physician to provide the required general supervision for diagnostic psychological and
neuropsychological tests. Moreover, nonphysician practitioners (NPPs) such as nurse practitioners
(NPs) and clinical nurse specialists (CNSs) under 42 CFR 410.32(b)(2)(B)(v), and physician
assistants (PAs) under 42 CFR 410.32(b)(3) who personally perform diagnostic psychological and
neuropsychological tests are excluded from the supervision requirements for diagnostic tests.
However, they must meet the collaboration and physician supervision practice requirements under
their respective benefits.”
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Q: Are expenses for diagnostic psychological and neuropsychological tests subject to the payment
limitation for outpatient mental health treatment services?

A: In most cases, expenses for diagnostic psychological tests and neuropsychological tests are not
subject to the payment limitation on certain outpatient mental health treatment services. The
outpatient mental health treatment limitation (the limitation) is the payment limitation on treatment
services for mental, psychoneurotic and personality disorders as authorized under section 1833(c)
of the Social Security Act. However, the limitation does apply to diagnostic psychological and
neuropsychological tests when these tests are performed to evaluate a patient’s progress during
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treatment rather than to establish or confirm the patient’s diagnosis. (See section 210.1, Chapter
12 of the Medicare Claims Processing Manual, Pub.100-04).
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Q: Can more than one CPT code for psychological or neuropsychological testing be billed on the
same date of service for the same patient?

A: Yes. If several different, clinically appropriate tests are administered on the same date to the
same patient (whether by a physician/psychologist, technician or by computer), then the
appropriate testing codes for psychological testing or neuropsychological testing can be billed
together. More than one code can also be billed when several distinct tests are administered to the
same patient on the same date of service via technician (96102/96119) or computer (96103/96120),
and the physician/psychologist needs to integrate the separate interpretations and written reports
for each of these tests into a comprehensive report.
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Q: Can more than one CPT code for psychological or neuropsychological testing be billed together
on the same date of service for the same patient if all of the testing is administered by a technician
and/or computer?

A: Yes. The technician-administered code (96102/96119) is billed based on the number of hours
that the technician spends face-to-face with the patient. The computer-administered testing code
(96103/96120) is billed once regardless of the time spent completing the tests. Note, however, that
when testing is administered by a technician or a computer, the time that the
physician/psychologist spends interpreting and reporting the results of each individual test is
already included in each of these codes.
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Q: "Can more than one CPT code for psychological or neuropsychological testing be billed together
for services rendered to the same patient but on different dates?

A: "The physician/psychologist is expected to bill for the work he/she performed on that date of
service. If all of the testing is conducted by a physician/psychologist, then the professional code
should be billed for the time spent on test administration, interpretation and report preparation, as
well as integration of previously interpreted test results into a comprehensive report (96101 or
96118).

Only the appropriate technician administered or computer administered codes can be billed on the
actual date of service if a physician/psychologist interprets and writes a report on individual tests
administered by a technician (96102 or 96119) or computer (96103 or 96120). The interpretation
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and reporting of the individual test results by the physician/psychologist which may sometimes
occur on a different date than the testing date are already captured in the payment for the
technician and computer-administered codes.
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Q: Should I bill the CPT code for computer-administered psychological (96103) or
neuropsychological testing (96120) if my patient takes a paper-and-pencil test, and | use a
computer to score it?

A: The computer codes (96103 and 96120) can only be billed when a computer is used to
administer tests. The codes cannot be billed if the computer is used only to score tests. For paper-
and-pencil tests, the physician/psychologist should bill appropriately for any other service
provided.
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