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This memorandum provides Medicare Advantage Organizations, Medicare Advantage-
Prescription Drug Organizations, Section 1876 Cost Plans, Prescription Drug Plan Sponsors, 
Employer/Union-Sponsored Group Health Plans, and Medicare-Medicaid Plans with additional 
clarification regarding the Contract Year (CY) 2014 Medicare Marketing Guidelines (MMG) and 
agent/broker compensation structure. 
 
Additional Contract Year 2014 Medicare Marketing Guidelines Clarifications 
 
On July 19, 2013, CMS held a webinar discussing the CY 2014 MMG. After releasing the MMG 
and presenting the webinar, we received a variety of requests for clarifications from Plans/Part D 
Sponsors regarding the CY 2014 MMG. Below, please find information regarding the location of 
Questions and Answers from the webinar and clarification of several topics.  
 

1. Questions and Answers  
 
We have compiled a set of Questions and Answers responding to inquiries related to the 
MMG received either through the webinar training or submitted to our marketing policy 
mailbox. The Questions and Answers will be available shortly on the Outreach and 
Education webpage under the CMS Final Contract Year 2014 Medicare Marketing 
Guidelines event at the following link:  
http://www.cms.gov/Outreach-and-Education/Training/CTEO/Event_Archives.html. 
 
2. Section 40.1 Marketing Material Identification – Approved and Accepted Status 
on Marketing Materials 
 
CMS is clarifying the guidance in section 40.1 whereby Plans/Part D Sponsors should 
include approved or accepted status only after the material is approved or accepted and 

http://www.cms.gov/Outreach-and-Education/Training/CTEO/Event_Archives.html
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not when submitting the material for review. The requirements for this guidance will only 
apply to materials that are prospectively reviewed. Marketing materials submitted as File 
& Use may include the “accepted” status since these materials are not reviewed 
prospectively. 
 
3. Section 50.1 Federal Contracting Disclaimer 
 
Section 50.1 of the MMG requires all marketing materials to include a Federal 
contracting disclaimer. For CY 2014, CMS further refined the contracting disclaimer 
based on our regulatory requirements in §§ 422.2264(c) and 423.2264(c), which require 
written materials to include a statement that continued enrollment depends on the contract 
between CMS and the Plan/Part D Sponsor remaining in effect, i.e., being renewed and 
not terminated.  
  
In section 50.1 of the MMG, CMS has included an example of a disclaimer that meets 
these requirements.  Plans/Part D Sponsors must develop disclaimer language 
understandable to the enrollee (i.e., plain language) that meets our regulatory 
requirements at §§ 422.2264(c) and 423.2264(c). When developing the disclaimer, 
Plans/Part D Sponsors may combine plan types such as PPO, HMO, PFFS or Medicare 
Advantage, as applicable. 
 
It has come to CMS’ attention that some Plans/Part D Sponsors thought that, because the 
disclaimer was provided as an example, it was optional. As a result, they were not 
including the disclaimer on their materials. CMS is now clarifying that such a disclaimer 
has been and continues to be required. We expect Plans/Part D Sponsors to revise the 
contracting disclaimer as quickly as possible, but we are granting a grace period for 
compliance until January 1, 2014.  Plans/Part D sponsors may use their existing stock 
until December 31, 2013, but must have systems in place to print materials with the 
revised disclaimer beginning January 1, 2014.  
 
Furthermore, we advise Plans/Part D Sponsors to work closely with their account 
manager to ensure that the requirements are met. 
  
4. Section 60.7 Annual Notice of Change/Evidence of Coverage (ANOC/EOC) – 
Additional Materials  
 
CMS is clarifying that the revised guidance in section 60.7 is not a change in policy. 
Rather, the statement, “Additional materials may not be included in the ANOC/EOC 
mailing unless otherwise specified,” was moved from section 40.10 in the CY 2013 
MMG to section 60.7 in our effort to streamline the CY 2014 MMG. When using the 
terms “otherwise specified,” we mean specified in the form instructions. The documents 
that can be included with the ANOC/EOC mailing are provided in the instructions 
released with the CY 2014 ANOC/EOC templates.  Please refer to the instructions posted 
with the ANOC/EOC templates, available at: http://www.cms.gov/Medicare/Health-
Plans/ManagedCareMarketing/MarketngModelsStandardDocumentsandEducationalMate
rial.html.  
  

http://www.cms.gov/Medicare/Health-Plans/ManagedCareMarketing/MarketngModelsStandardDocumentsandEducationalMaterial.html
http://www.cms.gov/Medicare/Health-Plans/ManagedCareMarketing/MarketngModelsStandardDocumentsandEducationalMaterial.html
http://www.cms.gov/Medicare/Health-Plans/ManagedCareMarketing/MarketngModelsStandardDocumentsandEducationalMaterial.html


3 
 

Please also note that this section correctly states that “Plans/Part D Sponsors that mail in 
waves should enter the actual date for each wave.” The mailing instruction in 4.v. on 
page 3 of the 2014 ANOC/EOC incorrectly states that the date of the last wave should be 
entered.  
 
5. Regulatory Requirements 
 
In revising the MMG, CMS further aligned the marketing guidance with regulatory 
requirements. In instances where “must” has been changed to “should” or “expected,” 
CMS policy has not changed. Plans/Part D Sponsors must continue to meet the 
requirements in Title 42 of the Code of Federal Regulations, Parts 422, 423, and 417. In 
the CY2014 MMG, CMS provides guidance as to how Plans/Part D Sponsors are 
expected to meet these requirements. 
 
We advise that Plans/Part D Sponsors direct any additional questions on the MMG to 
their account manager or marketing reviewer. 

 
Agent/Broker Compensation Structure 
  
In its review of agent/broker compensation (compensation), CMS has determined that some 
Plans/Part D Sponsors (organizations) are inappropriately paying agent commissions. This memo 
addresses specific areas of concern based on CMS’ recent review and clarifies how organizations 
should pay compensation to independent agents and brokers. Requirements relating to 
compensation may be found at 42 C.F.R. §§ 422.2274 and 423.2274, as well as section 120 of 
the MMG.  
 
CMS defines a plan year as January 1 through December 31 and requires compensation to be 
determined and paid based on this time period. Initial compensation, regardless of the enrollment 
effective date, should always be calculated and paid through the end of the initial plan year (i.e., 
December 31of year 1). Renewal compensation, regardless of the enrollment effective date, 
should also be calculated and paid through December 31 of the applicable renewal year. CMS 
has determined that some organizations are basing initial and/or renewal compensation on the 
enrollment effective date, resulting in compensation extending from one plan year into another 
plan year. For example, consider an initial enrollee with an effective date of September 1, 2013. 
Some organizations incorrectly determined initial payment as covering September 1, 2013 
through August 31, 2014 instead of basing it on the plan year. The correct compensation should 
have the initial payment (either full or pro-rated payment) covering September 1, 2013 through 
December 31, 2013, with a renewal payment covering January 1, 2014 through December 31, 
2014.    
 
In addition, CMS requirements state that compensation may only be paid for the beneficiary’s 
months of enrollment. CMS has identified instances where organizations are not recouping 
compensation payments for mid-year disenrollments. Organizations must recover compensation 
for all disenrollments that are not effective at the end of the plan year (i.e., December 31). The 
recovery amount must be a pro-rated amount equal to the number of months that the beneficiary 
was not enrolled in the plan, unless it requires a full recovery, as in the case of a rapid 
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disenrollment.  For example, a third year renewal member disenrolls effective August 31. The 
organization must recover four-twelfths (4/12ths) of the renewal amount since the member was 
not enrolled from September through December, accounting for four of the twelve months within 
the plan year.   
 
Finally, since payment may only be made for the months a member is enrolled in a plan, mid-
year enrollments equate to a pro-rated payment, with the exception of an initial payment, which 
may be made at the full initial amount. CMS has determined that some organizations are either 
paying a full renewal amount regardless of the enrollment date, or are paying an improperly 
calculated pro-rated renewal amount.  Similar to mid-year disenrollments, the pro-rated amount 
must correlate with the number of months the member is enrolled. For instance, if a renewal 
member’s enrollment is effective March 1 the organization’s compensation payment would be 
ten-twelfths (10/12ths), representing the months March through December, of the yearly renewal 
amount.   
 
Please direct any questions regarding the compensation issues addressed in this memo to 
Christine Reinhard (christine.reinhard@cms.hhs.gov or 410-786-2987). 
 
 
 
 
 
 


