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Question # Question Section Item # Answer 

1. 

Can we get the slides with 
explanations to the practice scenarios 
and case studies? They would be 
very helpful for staff training. 

General  

Yes, the updated training materials, including answers to the 
coding scenarios and case studies, will be posted on the CMS 
LTCH QRP Training Web site: 
https://www.cms.gov/Medicare/Quality-Initiatives-Patient-
Assessment-Instruments/LTCH-Quality-Reporting/LTCH-
Quality-Reporting-Training.html 

2. 

It is my understanding that the LTCH 
CARE Data Set forms are not to be 
part of the official medical record. As 
the information contained is 
reproducible and verifiable from the 
EMR, do they need to be kept/stored 
and if so for how long? 

General  

CMS does not require LTCH providers to store copies of the 
LTCH CARE Data Set (LCDS) as part of the medical record, 
although we highly recommend that LTCHs keep copies of 
each LCDS assessment that is submitted to CMS, whether in 
paper or electronic format. Such records may be useful in 
helping to prove compliance with LTCH QRP requirements 
should an LTCH receive a notice of noncompliance for a given 
fiscal year (FY) payment determination. CMS does not issue 
guidance regarding retention of records. LTCHs should 
consult their own hospital policies, as well as any State 
policies regarding the retention of such records. You can refer 
to the LTCH QRP Manual Version 3.0, Chapter 2, available for 
download on the LTCH QRP Web site for more information on 
LTCH CARE Data Set Requirements and Maintenance of 
Electronic LTCH CARE Data Set Records. The LTCH QRP 
Manual Version 3.0 is available on the CMS LTCH QRP 
Training Web site: https://www.cms.gov/Medicare/Quality-
Initiatives-Patient-Assessment-Instruments/LTCH-Quality-
Reporting/LTCH-Quality-Reporting-Training.html 
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3. 

Do the actual paper CARE data set 
forms need to be completed/filled out, 
or can a facility create their own data 
collection form or use an EMR-
generated report to gather the 
necessary information? The forms are 
long, take up a lot of storage space 
and resources, and are not very 
green. 

General  

LTCHs are not required to use paper forms to record the 
required LTCH CARE Data Set assessment data. Many 
LTCHs work with vendors to create electronic versions of the 
LTCH CARE Data Set. CMS offers free software (LASER), 
which allows LTCHs to collect and submit the required 
assessment data and ensures that the data are packaged in 
an acceptable format for submission. The free software is 
available for download on the following website: 
https://www.qtso.com/laser.html. Please note that LTCHs that 
choose to create their own electronic versions of the LTCH 
CARE Data Set must follow the data submission 
specifications, which outline all required coding conventions 
that must be used and that allow for submission of an 
appropriate data file that will be recognized and accepted by 
the CMS QIES ASAP system. The LTCH CARE Data Set data 
submission specifications are available for download on the 
CMS LTCH Quality Reporting Technical Information Web 
page at https://www.cms.gov/Medicare/Quality-Initiatives-
Patient-Assessment-Instruments/LTCH-Quality-
Reporting/LTCH-Technical-Information.html. 

4. 

If a patient is lethargic or has an 
altered mental status and is unable to 
give history, I’m putting unknown for 
prior level of function. What should I 
put in the prior device use (manual 
wheelchair, motorized wheelchair, 
hoyer lift) in the event that patient is 
not able to coherently state 
information and family is not 
available? 

GG GG0110 

In the scenario that is presented, the LTCH should attempt to 
reference information provided by the previous medical setting 
prior to or during the patient’s transition to the LTCH. If the 
patient is noncommunicative, and he/she has no family that is 
able to speak on their behalf, you would code Z, None of the 
above. In the absence of information, you would default to say 
no device. 

https://www.qtso.com/laser.html
https://www.cms.gov/Medicare/Quality-Initiatives-Patient-Assessment-Instruments/LTCH-Quality-Reporting/LTCH-Technical-Information.html
https://www.cms.gov/Medicare/Quality-Initiatives-Patient-Assessment-Instruments/LTCH-Quality-Reporting/LTCH-Technical-Information.html
https://www.cms.gov/Medicare/Quality-Initiatives-Patient-Assessment-Instruments/LTCH-Quality-Reporting/LTCH-Technical-Information.html
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5. 
If a patient is on PEG feeding, is it 
appropriate to put in Not Applicable 
for the feeding section? 

GG GG0130A 

Eating is coded based on eating by mouth. If the patient does 
not eat by mouth and only gets food and liquid via the PEG 
tube, code 88, Not attempted due to medical or safety 
concerns or 09, Not applicable. If the patient did not eat by 
mouth prior to the current illness, injury, or exacerbation, code 
09, Not applicable. If the use of the PEG tube is new with this 
episode of care, code 88, Not attempted due to medical or 
safety concerns. 

6. Can you use/code the discharge 
goals as their prior level of function? GG GG0130 

Yes, if the patient is expected to return to his/her prior 
functioning, code the discharge goal based on the patient’s 
prior level of function. 

7. 

Only one discharge goal is required in 
each section. Is there a benefit to 
selecting “dependent” as a D/C goal 
vs. using a dash, if the particular item 
assessed is not a major focus of the 
plan of care? 

GG GG0130; 
GG0170 

To clarify, one goal is required for at least one of the self-care 
or mobility items on the LTCH CARE Data Set. If a patient is 
not expected to be able to perform an activity by discharge, 
code 1, Dependent, for the goal. 

8. 

If a patient has an inconsistent level 
of function (inconsistent meaning 
sometimes the patient feels that 
he/she wants to walk one day and on 
another day refuses to walk due to 
fatigue), what would be the 
appropriate functional level under GG 
on the discharge assessment? 

GG GG0170 

For this patient, code the walking items based on the distance 
the patient walked and the amount of assistance the patient 
required when she/he walked each distance. The patient does 
not need to walk each day or multiple times to be coded on the 
walking items, but walking must occur at least once during the 
3-day assessment period. If the patient walks 10 feet, but not 
more than then 20 feet due to endurance and fatigue 
problems, code item GG0170I, Walk 10 feet, based on the 
amount of assistance required by a helper. For this patient, 
items GG0170J, Walk 50 feet with 2 turns, and GG0170K, 
Walk 150 feet, would be coded as 88, Not attempted due to 
medical condition or safety concerns. 

9. 

If a patient falls outside the LTCH 
(i.e., at a STACH) and does not return 
to LTCH for >3 days, is this 
considered a fall during the initial 
admission at the LTCH? 

J  

No, this would not be recorded on the LTCH CARE Data Set, 
because the patient did not return to the LTCH within 3 days 
and would not be coded on the patient’s unplanned discharge 
assessment. 
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10. 
Our patients are often admitted with a 
flexi-seal fecal management system. 
How would this category be coded? 

H H0400 H0400, Bowel Incontinence, would be coded 9, Not rated. 

11. 

When an unstageable ulcer is present 
on admission, but changes in 
classification between admission and 
discharge (e.g., unstageable due to 
nonremovable dressing to 
unstageable due to slough/eschar), it 
is counted as a “worsening” ulcer, 
even though that is usually not 
clinically accurate. Can you please 
explain the significance of the 
“worsening” designation? 

M M0300; 
M0800 

The scenario presented in the inquiry would be coded as 
follows, using the included rationale:  

The status of the ulcer changed from unstageable due to 
dressing/device to unstageable due to slough/eschar from 
admission to discharge. Because M0800 captures the change 
in number and change in status of ulcers, this status change 
would be captured in M0800 as a new unstageable due to 
slough/eschar. It is not considered worsened, but M0800 
captures both new and worsened. 

Coding on admission (If this was the only ulcer on admission): 

• M0300E1. Unstageable due to dressing/device – 1  

Coding on discharge (If this was the only ulcer on discharge): 

• M0300E1 & 2. Unstageable due to dressing/device are not 
coded on discharge because status of the pressure ulcer 
changed to unstageable due to slough/eschar. 

• M0300F1. Unstageable due to slough/eschar – 1 

• M0300F2. – 0 (Because the ulcer was not present as an 
unstageable due to slough/eschar on admission; it was 
unstageable due to dressing/device.) 

Coding on M0800 (If this was the only pressure ulcer on 
discharge): 

• M0800E. Unstageable due to slough/eschar – 1 (New 
status) 

 


