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 Change Request 10013 
 
Transmittal 3751, dated April 21, 2017, is being rescinded and replaced by Transmittal 3775, May 18, 
2017, to add a new requirement for English descriptions. All other information remains the same. 
 
SUBJECT: Two New “K” Codes for Therapeutic Continuous Glucose Monitors 
 
I. SUMMARY OF CHANGES: To facilitate implementation of the CMS Ruling (CMS 1682-R) which 
was issued on January 12, 2017, the following two codes for therapeutic continuous glucose monitors will 
be added to the HCPCS code set effective July 1, 2017. The addition of the codes will allow the DME 
MACs to correctly adjudicate claims. The attached Recurring Update Notification applies to Chapter 23, 
section 20. 
 
 
EFFECTIVE DATE: July 1, 2017 
*Unless otherwise specified, the effective date is the date of service. 
IMPLEMENTATION DATE: July 3, 2017 
 
Disclaimer for manual changes only: The revision date and transmittal number apply only to red 
italicized material. Any other material was previously published and remains unchanged. However, if this 
revision contains a table of contents, you will receive the new/revised information only, and not the entire 
table of contents. 
 
II. CHANGES IN MANUAL INSTRUCTIONS: (N/A if manual is not updated) 
R=REVISED, N=NEW, D=DELETED-Only One Per Row. 
 

R/N/D CHAPTER / SECTION / SUBSECTION / TITLE 

N/A N/A 
 
III. FUNDING: 
For Medicare Administrative Contractors (MACs): 
The Medicare Administrative Contractor is hereby advised that this constitutes technical direction as defined 
in your contract. CMS does not construe this as a change to the MAC Statement of Work. The contractor is 
not obligated to incur costs in excess of the amounts allotted in your contract unless and until specifically 
authorized by the Contracting Officer. If the contractor considers anything provided, as described above, to 
be outside the current scope of work, the contractor shall withhold performance on the part(s) in question 
and immediately notify the Contracting Officer, in writing or by e-mail, and request formal directions 
regarding continued performance requirements. 
 
IV. ATTACHMENTS: 
 
Recurring Update Notification 
 
 
 
  



Attachment - Recurring Update Notification 
 

Pub. 100-04 Transmittal: 3775 Date: May 18 2017 Change Request: 10013 
 
Transmittal 3751, dated April 21, 2017, is being rescinded and replaced by Transmittal 3775, May 18, 
2017, to add a new requirement for English descriptions. All other information remains the same. 
 
 
SUBJECT: Two New “K” Codes for Therapeutic Continuous Glucose Monitors 
 
EFFECTIVE DATE:  July 1, 2017 
*Unless otherwise specified, the effective date is the date of service. 
IMPLEMENTATION DATE:  July 3, 2017 
 
I. GENERAL INFORMATION   
 
A. Background:   The Centers for Medicare & Medicaid Services (CMS) issued a Ruling (CMS-1682-R) 
on January 12, 2017, concluding that certain CGMs, referred to as therapeutic CGMs, that are approved by 
the Food and Drug Administration (FDA) for use in making diabetes treatment decisions are considered 
durable medical equipment (DME). The Ruling is effective on or after January 12, 2017, for CGM products 
covered by the Ruling. 
 
Continuous glucose monitoring systems are considered therapeutic CGMs that meet the definition of DME 
at section 1861(n) of the Act and 42 CFR 414.202 if the equipment: 
   
 

•  Is approved by the FDA for use in place of a blood glucose monitor for making diabetes treatment 
decisions (for example, changes in diet and insulin dosage); 
    
 

•  Generally is not useful to the individual in the absence of an illness or injury; 
    
 

•  Is appropriate for use in the home; and 
    
 

•  Includes a durable component (a component that CMS determines can withstand repeated use and 
has an expected lifetime of at least 3 years) that is capable of displaying the trending of the 
continuous glucose measurements. 
   If a CGM system meets all of these criteria, it can be considered DME. The durable component (a 
component that CMS determines can withstand repeated use and has an expected lifetime of at least 
3 years) that is capable of displaying the trending of the continuous glucose measurements is the base 
DME item.  
 

B. Policy:   To facilitate implementation of the CMS Ruling, the following two codes will be added to the 
HCPCS code set effective July 1, 2017: 
 
K0553 Supply allowance for therapeutic continuous glucose monitor (CGM), includes all supplies and 
accessories, 1 month supply = 1 unit of service 
 
K0554 Receiver (Monitor), dedicated, for use with therapeutic continuous glucose monitor system 
 
The billing jurisdiction for both of these codes will be DME MAC. 
 
II. BUSINESS REQUIREMENTS TABLE 



  
"Shall" denotes a mandatory requirement, and "should" denotes an optional requirement. 
  
Number Requirement Responsibility   
  A/B 
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E 
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10013.1 Contractors shall add the following codes to the 
system for processing: 
 
            K0553  Supply allowance for therapeutic 
continuous glucose monitor (CGM), includes all 
supplies and accessories, 1 month supply = 1 unit of 
service 
 
P=34 
 
B=D1E 
 
C=D 
 
TOS=9 
 
K0554 Receiver (Monitor), dedicated, for use with 
therapeutic continuous glucose monitor system 
 
P=32 
 
B=D1E 
 
C=D 
 
TOS= A,P,R 
 

 X  X   X X  

10013.2 CWF shall add the codes to the CWF categories 
specified below on the HCPI file in HIMR in CWF: 
 
K0553 (16 ,60) 
 
K0554 (04 ,60) 
 

   X    X  

10013.3 Contractors shall make necessary modifications to 
load the English descriptions for these two new “K” 
codes for therapeutic continuous glucose monitors to 
correctly reflect on any MSN messaging. 
 

 X     X   

 
III. PROVIDER EDUCATION TABLE 
 



Number Requirement Responsibility 
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10013.4 MLN Article: A provider education article related to this instruction will be 
available at http://www.cms.gov/Outreach-and-Education/Medicare-Learning-
Network-MLN/MLNMattersArticles/ shortly after the CR is released. You will 
receive notification of the article release via the established "MLN Matters" 
listserv. Contractors shall post this article, or a direct link to this article, on their 
Web sites and include information about it in a listserv message within 5 
business days after receipt of the notification from CMS announcing the 
availability of the article.  In addition, the provider education article shall be 
included in the contractor's next regularly scheduled bulletin. Contractors are 
free to supplement MLN Matters articles with localized information that would 
benefit their provider community in billing and administering the Medicare 
program correctly. 

 X  X  

 
IV. SUPPORTING INFORMATION 
 
 Section A:  Recommendations and supporting information associated with listed requirements: N/A 
  
"Should" denotes a recommendation. 
 

X-Ref  
Requirement 
Number 

Recommendations or other supporting information: N/A 

 
Section B:  All other recommendations and supporting information: N/A 
 
V. CONTACTS 
 
Pre-Implementation Contact(s): Wendy Knarr, Wendy.Knarr@cms.hhs.gov  
 
Post-Implementation Contact(s): Contact your Contracting Officer's Representative (COR). 
 
VI. FUNDING  
 
Section A: For Medicare Administrative Contractors (MACs): 
The Medicare Administrative Contractor is hereby advised that this constitutes technical direction as defined 
in your contract. CMS does not construe this as a change to the MAC Statement of Work. The contractor is 
not obligated to incur costs in excess of the amounts allotted in your contract unless and until specifically 
authorized by the Contracting Officer. If the contractor considers anything provided, as described above, to 
be outside the current scope of work, the contractor shall withhold performance on the part(s) in question 
and immediately notify the Contracting Officer, in writing or by e-mail, and request formal directions 
regarding continued performance requirements. 
 
ATTACHMENTS: 0  
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